Social MediaAz okostelefonok felhasználói számára, már rengeteg-rengeteg lehetőség van arra, hogy közösségi média és egyéb online tevékenységüket a lehető legkülönfélébb appok segítségével végezzék el. Ki-ki ízlése szerint válogathat a lehetőségek közül, a szerint, hogy mi a fontos neki, a design, vagy inkább a letisztult (akár fapados) kinézet, ami cserébe gyorsabb működést, telefonbarátabb teljesítményt nyújthat.

 

Mindenkinek megvannak a maga kedvencei, íme néhány az enyémek közül (alapvetően android applikáció van a linkek mögött, én azt használok, de jó részük elérhető más platformon is):

 

1. Hootsuite:

Hootsuite ikonSokak által használt aplikáció. Lényege, hogy weben és/vagy telefonon tudsz kezelni egyszerre több közösségi hálózatot is. Mobilon egy kicsit korlátozottabbak a lehetőségek: Facebook, Twitter, LinkedIn és Foursquare. Netes felületen ehhez még jó néhányat hozzá lehet csapni. Közülük is talán a legfontosabb a Google+! Mindegyikből ráadásul többet is hozzá lehet adni.

 

Ingyenes verzióban 5 közösségi platformot enged hozzáadni, havi 9,99$-ért viszont nincs korlátozás.

 

A felület maga mind neten, mind mobilon rendkívül egyszerű, minimális design van ráhúzva, cserébe a fentiekért.

 

2. Falcon Pro:

Falcon Pro iconEgy “szimpla” twitter kliens, viszont abból kihozza a maximumot. A felület szép, gördülékeny, nem gondolkodik sokat, szinkronizálja a már gépen olvasott tweeteket, így nem kell 2x átpörgetni azt, ami már volt, listákat, szűréseket tudunk készíteni/menteni, ráadásul a widget is nagyon szuper, amit árukapcsoltan kapunk hozzá.

 

Egyike azon appoknak, amiért egy cseppet se volt kár a vételár, ami ráadásul nem is olyan borsos!

 

3. Feedly:

Feedly iconA Google Reader hivatalosan is bejelentett megszüntetésének hírével egy időben kezdtek feltörni az alternatív megoldások.

 

Ami sikeresebbnek bizonyult a versenyzők közül, az egyértelműen a Feedly. A felület már, mint a reader, nincs annyira végletekig leegyszerűsítve és nem lehet olyan gyorsan csinálni egy feeddel bármit, mint a klasszikus readerben, de nagyon messze se áll tőle, főleg ha megnézzük a többieket.

 

Előnye, hogy a mostani teljesen vállalható verzió mellett folyamatosan fejlesztik és lehet is nekik igényeket dobni, amik közül jópárat meg is valósítottak már, vagy a visszajelzéseik alapján dolgoznak rajta.

 

Mobilra ingyenes app van, gépen pedig javaslom a Chrome bővítményt hozzá, ami elég jól sikerült szintén.

 

4. Flipboard:

Szintén RSS vonalon indult nálam, de emellett a közösségi platformokat hírfolyamait is be tudja húzni, nem is keveset. Az “alap” hármas twitter-GooglePlusz-Facebook már-már kötelező, ha ezt használod.

 

Itt már jóval több a design funkció, cserébe nem lehet olyan eszeveszettül gyorsan végig pörgetni az egészet. A Flipboard inkább a kényelmesen átlapozgatom az újságot elvet követi és e szerint van kialakítva minden funkciója is.

 

5. Pocket:

Pocket iconNagyon hasznos tud lenni. Lényege, hogy ide el lehet menteni azokat a weboldalakat, amiket későb el, vagy újra szeretnénk olvasni.

 

Webes felületen is használható, mobilon is, a kettő természetesen szinkronban van egymással. Így ha például találok egy jó oldalt mondjuk haza felé zötykölődve a buszon, azt szépen megosztom a Pockettel, majd otthon kényelmesen a laptopról megnyitom és átolvasom.

 

Ami jó még benne, főleg mobil szempontból, hogy alapból egy könnyebben emészthető formátumot jelenít meg (kisebb adatforgalmat igényel). Szépen tagol, képeket is betölti akár, viszont ha érdekel a webes nézet, akkor 1 klikk és már ott is vagyunk.

 

A Pocket egyébként még több más funkciót is rejt az összegyűjtött oldalak listázásához. Például lehet kedvencnek jelölni benne bejegyzéseket, tag-elni, tovább osztani közösségi hálóra, Pocket ismerősnek, vagy csak a linket lementeni archiválási célból.

 

Összességében tehát egy nagyon jól használható program, amit könyvjelzőnek használhatunk böngészés során.

 

Hasonló párja az Instapaper, ami szintén jó lehet. Én Pocketet használok, így ezt tudom is ajánlani, de az Instapaperről se hallottam rosszakat még.

 

6. WordPress:

WordPress iconHa már blogot írsz, akkor jól jöhet, ha hozzáférsz kényelmesen mobilról is. Részemről a WordPress mellett tettem le a voksom, ehhez van is egy nagyon jól használható, gyors, ingyenes alkalmazás is.

 

Gyakorlatilag minden funkciót el tudsz érni, ami kellhet, akár új bejegyzés írása, akár admin felületről legyen szó.

 

Természetesen a többi gyakran használt blog felülethez is megvannak a hasonló alkalmazások, így mindenki megtalálja, ami neki kell.

 

7. Buffer:

Buffer iconA Buffer is egy szuper app, lényegében amire jó:

 

– tovább tudsz osztani több közösségi hálóra is valamit 1 megosztással. Tehát, ha valamit szeretnék megosztani, akkor megosztom a kérdéses tartalmat, linket a Buffer appon keresztül, s ott ki tudom választani, hogy hova küldje tovább (Twitter, LinkedIn, Facebook).

 

– Ezen felül van benne időzítés funkció is, ami szintén hasznos, főleg ha valaki hozzám hasonlóan éjjeli bagoly és sokszor csak éjfél körül, vagy az után jut ideje hosszasabban olvasgatni. Ha hajnali 1 órakor találok egy érdekességet, s azt egyszerűen megosztom mondjuk twitteren, akkor azért elég karcsú lesz a kapott reakciók szám, lévén ilyenkor már azért aludni is szoktak egyesek. (Legalábbis ezt hallottam.) Viszont ha Buffer közbeiktatásával oldom meg, akkor a korábban általam, közösségi hálónként megadott időpontokban oszt csak tovább az app, így a hajnali 1-kor elküldött bejegyzésem csak másnap reggel 10-kor fog megjelenni, amikor már van rá reális esély, hogy olvassa is valaki.

 

Szuper, nem? 🙂

 

Kinek jó? Aki figyelemre vágyik, szeretne interakciót létesíteni webes társaival, no meg persze cégeknek, akiknek kiemelten fontos, hogy ha már ott vannak a közösségi médiában, akkor annak legyen is értelme.

 

Persze ennek is van webes oldala, így nem csak mobilról tudjuk kihasználni a funkcióit!

 

8. Evernote:

Evernote iconMagam részéről jó ideig vaciláltam az Evernote és a nem olyan rég megjelent Keep között.

 

Mindkettőt nagyon szeretem, más miatt, így született meg a döntés: marad mindkettő, csak másra.

 

Az Evernote előnye, hogy nagyon profi megoldásokat vonultat fel online kezeléshez, tag-elhetőek a bejegyzések, mappákba rendezhetőek, megoszthatóak, s gyakorlatilag bármilyen módon tudsz jegyzetet létrehozni (fotó, hang, írott szöveg). Plusz az Evernote mögött van egy pár jól használható alkalmazás, amikkel szépen együtt is működik, ezzel erősítve a prémium életérzést, ha az ember ezt használja.

Persze weben felületen is kezelhető, azonnal szinkronizál mobillal.

 

9. Google Keep:

Google Keep iconA Keep ugye a másik favorit jegyzetető app nálam. Ennek pedig az egyserűségében van a bája, semmi extra, bár talán már túl kevés, amin azért dolgozik a Google (lévén ezt ők adták a népnek). Cserébe tényleg villámgyorsan lehet új jegyzetet hozzáadni.

 

Alapvetően hozza a minimál elvárásokat jegyzeten belüli funkciók terén, azért a beszéldfelismerő rengeteg kellemes pillanatot tud produkálni, ami fontos pillanatban a létező legidegesítőbb funkcióba csap át.

 

Nálam plusz érv mellette a design, ami igazodik a jelenleg preferált Google féle kártyás megoldáshoz (lásd Google Now)

 

10. Google Analytics:

Google Analytics iconEzzel kapcsolatban nem nyújtom hosszan a magyarázatot, aki ellenőrzi weboldala forgalmát Google Analytics segítségével, annak könnyítést jelenthet ez az alkalmazás, amivel bárhol eléri a statisztikákat út közben.

 

Nem adja a webes felület által nyújtott széles körű lekérdezési lehetőségeket, de azért van jó pár szűrő, amit be lehet állítani!

 

Mindenképp hasznos!

 

 

Igyekeztem a népszerűbb alternatívákat beírni az adott alkalmazásokhoz, de ez még mindig a jéghegy csúcsa.

Ha nektek van jobb, kedvencebb, ami nincs itt felsorolva, írjátok meg nyugodtan és ha olyan ami ide passzol, bővítem a listát!

Digitális marketing stratéga vagyok, a LeadFlow Consulting társalapítója.
Szakterületem a tartalommarketing, annak minden leágazása és a keresőoptimalizálás.
Elsődlegesen e-kereskedelmi oldalak technikai és tartalmi optimalizálásával, illetve tartalomalapú marketing kampányok megvalósításával foglalkozok.
Mottóm: “Nyújts kiváló tartalmat és érdemeld ki a jogot, hogy promótáld a termékedet!” – Guy Kawasaki

Ha van esetleg kérdésed, akkor az alábbi csatornákon megtalálsz.